22 august 2011

Tehnici Foto-Video aplicate in Geografie 2 - Retragerea ghetarilor

            Asa cum am mentionat intr-o postare mai veche, fotografia se utilizeaza si in cadrul cercetarilor stiintifice (si nu putin). Atentia mi-a fost atrasa de un proiect foarte interesant in care un fotograf (ce si-a luat si o diploma in geomorfologie), pe nume James Balog, a considerat ca modul cel mai plastic si cu cel mai mare impact vizual de a determina lumea sa constientizeze problema incalzirii globale, este sa inregistreze retragerea ghetarilor din diferite colturi ale lumii cu ajutorul camerelor de fotografiat, numeroasele poze fiind mai apoi concentrate intr-o serie de time-lapse-uri.



           Proiectul se numeste Extreme Ice Survey si presupune monitorizarea (incepand cu 2007) a 15 ghetari din Europa, America de Sud, America de Nord si Groenlanda. Dintre cei mai importanti, sunt de mentionat:
      Unul dintre cele mai graitoare clipuri, este cel ce inregistreaza retragerea ghetarului Columbia, din Alaska:


View Larger Map



          Imbucurator este faptul ca, desi problema este veche, din ce in ce mai multi oameni incep sa se implice in monitorizarea acestor probleme si poate, intr-un final, se va putea si ameliora (sau poate chiar solutiona) intreaga situatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu