Nu stiu cat de multa lume cunoaste, dar, in fiecare an, pe la mijlocul lunii august, are loc apogeul unui fenomen despre care multi il cunosc din filmele sau cartile SF. Este vorba de o ploaie de stele. Vorba vine... ploua, dar nu ajung pe Terra.
Pentru cei curiosi de ce se intampla acest lucru, explicatia ar fi urmatoarea: In aceasta perioada a anului (jumatatea lui iulie - sfarsitul lui august), Pamantul, in decursul miscarii sale pe orbita, trece printr-o zona bogata in particule cosmice. Astfel, Terra se intersecteaza cu coada cometei Swift-Tuttle (zona de unde provin aceste "stele cazatoare").
Denumirea de "stea cazatoare" este una strict metaforica, pentru ca, in nici un caz, nu cad stele pe Pamant (conform DEXonline, o stea este un "Corp ceresc cu lumină proprie, format dintr-o masă de gaze aflată la o temperatură foarte ridicată"). Cea mai cunoscuta stea este Soarele. Si inca n-a cazut nici o astfel de stea pe Terra (Ce bine!!!).
Ceea ce vedem noi pe cer si le numin "stele cazatoare" sunt, de fapt, urmele luminoase ale unor particule de praf cosmic care ard, dupa ce intra in atmosfera terestra (datorita vitezei foarte mari si a frecarii cu aerul). Aceste corpuri minuscule (< 1 mm in diametru) care lumineaza, dar nu ajung la sol, se numesc "meteoroizi". Rare sunt, insa, cazurile cand acestea sunt de dimensiuni mari si ajung efectiv la suprafata solului (atunci, poarta denumirea de "meteorit").
Lasand la o parte explicatiile stiintifice, "Perseidele" reprezinta una din cele doua, mari ocazii, cand poate fi admirat un asemenea spectacol celest, in decursul unui an calendaristic (cealalta ocazie este data de "Leonide", al caror apogeu se desfasoara intre 16-18 noiembrie).
Anul acesta, Perseidele vor atinge apogeul "vizual" in noaptea dintre 12 si 13 august. Se estimeaza ca vor fi vizibile pana la 100 de stelute cazatoare / ora. Insa, din experientele proprii, va spun ca probabil veti vedea cam 20-30-40 de stele / ora, atenti-fiind la bolta cereasca.
Denumirea de "Perseide" vine de la numele constelatiei "Perseu", de unde par ca pica majoritatea stelelor. Pentru cei carora bolta cereasca le este familiara, puteti sa va orientati dupa urmatoarea imagine (Sursa: Astro Urseanu).
Daca nu va ajuta cu nimic localizarea pe cer a constelatiilor, consultati o busola si orientati-va spre Nord-Est. Daca nu aveti de unde face rost de o busola... nu-i bai! Oricum se vor vedea pe cer destule stele.
Va invit, cu aceasta ocazie, sa vizionati spectacolul oferit de Cosmos, in noaptea de vineri, dar nu inainte de a va preciza cateva "sfaturi de vizionare":
- Cerul nu trebuie sa fie acoperit de nori (Doamne ajuta!)
- Poluarea luminoasa trebuie sa fie minima (in oras, poluarea luminoasa este maxima; in zone montane, dealuri... este mai redusa, iar cerul se vede mult mai clar). Felicitari celor care pot admira spectacolul de la munte!
- Luati-va hainute groase, ca noptile incep sa fie mai reci
- Sa va luati mancare/apa, daca stati mai mult timp, precum si un mp3 sau un partener de discutie :)
- Inarmati-va cu rabdare, dar fiti convinsi ca stelele vor cadea!
Steli-vizionare placuta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu