5 iulie 2011

Rucsacul - prietenul de pe munte

           Multa lume, cand merge la munte, baga rapid tot ce apuca intr-un rucsac si pleaca la drum. Problema este ca, pentru a-ti usura viata, trebuie sa stii cateva aspecte legate de rucsac. In primul rand, in momentul in care iti cumperi un rucsac, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte generale (lasand la o parte pretul, care variaza in functie de bugetul fiecaruia).
           Trebuie sa fie COMFORTABIL, REZISTENT LA UZURA (solicitarea la care este supus sub greutate mare, sa pot sa-l pui prin iarba, zapada, pe pietre, fara sa ti se roada tot materialul etc), IMPERMEABIL si USOR.Cred ca ordinea in care le-am scris este si una a prioritatii dupa care cineva si-ar alege un rucsac (exceptand pretul, ca deh... traim in Romania).
            Mai sunt si alte aspecte, precum accesul usor la lucruri (compartimentare buna, buzunare exterioare numeroase etc), sa fie compact (proportional cu corpul purtatorului, sa nu aiba compartimente prea iesite in afara), sa ofere protectie fizica la socuri (sa aibe pereti grosi, buzunare interioare ferite de "accidente"). Pentru a spori comfortul, cautati-va un rucsac care sa aiba si chingi pentru brau, ca sa va imprastiati mai bine sarcina carata si sa il carati mai usor. Chingile pentru umeri este indicat sa fie cat mai late si moi. Iar, ca sa facem totusi o referire la pretul rucsacului, probabil ca cei care stiu ca vor toci muntii de cel putin 5-10 ture pe an, ar trebui sa investeasca ceva mai mult intr-un rucsac, pe cand cei care merg doar ocazional n-ar trebui sa se avante la rucsacuri foarte scumpi.

            Bun... ti-ai cumparat rucsacul. Acum, vine timpul pentru o drumetie. Nu insist pe lucrurile ce trebuie luate intr-o tura de munte, pentru ca variaza de la un om la altul, si depinde de zona, de perioada anului, de durata turei, de tipul cazarii (daca mai pui si un sac de dormit, izopren in el etc). Dar, daca aveti nelamuriri cu obiectele pe care trebuie sa le luati pe teren, dati un click AICI, ca sa vedeti parerea unora mai avizati.
            Odata ce te-ai decis cu ce sa umpli rucsacul, trebuie sa te gandesti cum le indesi pe toate. Revin la prima caracteristica a rucsacului, si anume COMFORTUL. Ca sa fie comfortabil, este important cum incarci rucsacul, mai precis cum distribui greutatea in interiorul lui. Acesta trebuie purtat cat mai strans pe corp (fara a jena), dar nu aplecat pana aproape sa-l tarai pe jos (vedeti dedesubt cum sa NU purtati rucsacul).



            Pentru ca memoria vizuala este mai bine dezvoltata la multa lume, las imaginile sa vorbeasca de la sine. Uitati un exemplu despre cum sa... si cum sa NU distribuiti greutatea in cadrul unui rucsac:
Nota: Fiti atenti cum influenteaza sarcina, postura de mers, generand stres pe solduri sau umeri. O postura corecta de mers ajuta la sporirea comfortului, reduce oboseala si permite parcurgerea unor distante mai mari.



          Poate ca nu toata lumea are rabdare sa se uite la intregul filmulet, asa ca iata si o imagine care ilustreaza destul de bine logica despre care s-a vorbit in clipul de mai sus.


            In ceea ce priveste rezistenta rucsacului, recomand, pe cat posibil, sa va achizitionati rucsacuri cu suport pentru spate, de orice fel (tije verticale de aluminiu, intarituri de plastic sau sistemele moderne de sustinere, care devin din ce in ce mai sofisticate). Acestea ajuta, pe langa sporirea rezistentei, si la un transport mult mai facil al rucsacului, marind comoditatea. Pentru mai multe detalii privind cum sa ridici rucsacul de jos, pe umeri, sau cum sa-ti reglezi chingile, gasiti AICI.
            De asemenea, incercati sa urmariti cateva aspecte esentiale, cand plecati intr-o drumetie:
1.  nu va luati cu voi decat STRICTUL NECESAR
2. daca mergeti la munte, luati-va si haine groase, si haine subtiri (la munte, vremea e schimbatoare)
3. daca rucsacul nu este impermeabil, cumparati o husa de ploaie pentru el; bagati-va lucrurile care se vor strica odata ce sunt udate, in pungi de plastic; sau evitati sa va luati astfel de lucruri (deteriorabile, in contact cu apa)
4. ECHILIBRATI-VA rucsacul (sa nu va traga intr-o parte: stanga / dreapta, dar sa aveti grija si la distributia greutatii pe verticala, asa cum am mentionat mai sus)
5. lucrurile de imediata necesitate, lasati-le "la suprafata" (o pelerina, ceva de baut/mancat, pastile, telefon etc)
6. bagati totul in rucsac (evitati sacosele de mana, genti de umar sau alte "sisteme de transport", in afara rucsacului). La nevoie maxima, va luati un rucsac mic (de ex: cu mancare), pe care sa-l purtati in fata (dar nu recomand)
7. rucsacul nu trebuie sa depaseasca aproximativ o cincime din greutatea corporala a purtatorului (ex: daca ai 60kg, rezuma-te la un rucsac de maxim 12 kg - greutatea rucsacului inclusa)
8. nu fa numere de echilibristica sau scamatorii, cu rucsacul in spate. Risti sa te lovesti serios sau sa dai coltzu'.
9. dupa ce ajungeti acasa, spalati-l, aerisiti-l, coaseti-l si ingrijiti-l cat puteti de bine!
10. nu in ultimul rand, respectati natura (rucsacul este si un loc de depozitare a ambalajelor si gunoaielor, pana ajungeti la un container)

             Prin ceea ce am prezentat mai sus, nu consider ca am acoperit in intregime problema rucsacului de munte (se pot scrie carti intregi despre acest subiect), dar am atins cateva puncte cheie, ce ar trebuie respectate de fiecare dintre noi, cand pleaca intr-o drumetie.
             Spor la impachetat si carari insorite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu