23 iulie 2011

Lacul Rosu - Iasi (3 minute)

           Ati incercat vreodata sa mergeti foarte repede cu trenul, dar nu ati apucat? Ati vrut sa depasiti viteza sunetului intr-un avion, si nu v-a iesit schema? Microbul adrenalinei nu va lasa in pace, pana cand nu veti depasi viteze de mii de km/h? Ei bine, iata solutia:

22 iulie 2011

Timelapse nemțesc - varianta a 2-a

             Daca va aduceti aminte, cu cateva postari in urma, va prezentam munca unor baieti din Germania (cei de la T-Recs). Iata ca din nou ne uimesc cu productiile lor, printr-un clip ce sumarizeaza cele mai bune secvente de anul acesta. Ceea ce este deosebit la capturile lor, este amplitudinea miscarilor si claritatea imaginilor.
             Nu ma credeti? Aruncati un ochi, ca sa va convingeti:

14 iulie 2011

Arta kinetica

          Nu cred ca multi sunt cei care au auzit si au admirat arta kinetica. Pe scurt, ar fi vorba de sculpturi sau tablouri in miscare, acestea avand, pe langa simetria si estetica lor iesita din comun, o parte matematica (sau mai bine zis "fizico-mecanica") foarte interesanta ca principiu de functionare. Se creeaza deseori iluzii optice foarte captivante care.... dar mai bine vedeti cu ochii vostri:


5 iulie 2011

Rucsacul - prietenul de pe munte

           Multa lume, cand merge la munte, baga rapid tot ce apuca intr-un rucsac si pleaca la drum. Problema este ca, pentru a-ti usura viata, trebuie sa stii cateva aspecte legate de rucsac. In primul rand, in momentul in care iti cumperi un rucsac, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte generale (lasand la o parte pretul, care variaza in functie de bugetul fiecaruia).
           Trebuie sa fie COMFORTABIL, REZISTENT LA UZURA (solicitarea la care este supus sub greutate mare, sa pot sa-l pui prin iarba, zapada, pe pietre, fara sa ti se roada tot materialul etc), IMPERMEABIL si USOR.Cred ca ordinea in care le-am scris este si una a prioritatii dupa care cineva si-ar alege un rucsac (exceptand pretul, ca deh... traim in Romania).
            Mai sunt si alte aspecte, precum accesul usor la lucruri (compartimentare buna, buzunare exterioare numeroase etc), sa fie compact (proportional cu corpul purtatorului, sa nu aiba compartimente prea iesite in afara), sa ofere protectie fizica la socuri (sa aibe pereti grosi, buzunare interioare ferite de "accidente"). Pentru a spori comfortul, cautati-va un rucsac care sa aiba si chingi pentru brau, ca sa va imprastiati mai bine sarcina carata si sa il carati mai usor. Chingile pentru umeri este indicat sa fie cat mai late si moi. Iar, ca sa facem totusi o referire la pretul rucsacului, probabil ca cei care stiu ca vor toci muntii de cel putin 5-10 ture pe an, ar trebui sa investeasca ceva mai mult intr-un rucsac, pe cand cei care merg doar ocazional n-ar trebui sa se avante la rucsacuri foarte scumpi.

4 iulie 2011

Bacalaureat 2011

              E cumva interesant spre intrigant, sau mai degraba tragic spre... foarte tragic, ceea ce s-a intamplat la bacalaureatul de anul asta. Statisticile arata ca 100.000 de elevi au picat. Asta reprezinta cam jumatate din intregul efectiv de elevi care au sustinut examenul anul asta. Iata niste date statistice traumatizante:
- au fost eliminati din examen pentru copiere peste 660 de elevi
- 28 de licee din tara nu au avut NICI UN promovat
- in 25 de licee din totalul celor 43 din Arges promovabilitatea a fost de sub 10%
- in judetul Mehedinti, in 2009, se inregistra cea mai mare promovabilitate din tara (98%), in 2010, a fost de 82%, iar anul acesta, de doar 27%
- pe toata tara, s-au acordat doar 64 de medii de 10 
- In Caras-Severin au fost gasite 127 de lucrari identice la subiectele intai si doi de la Limba si Literatura Romana

2 iulie 2011

Tu cum pescuiesti?

             Dupa cateva filmulete primite de la Adrian Ursu, am mai descoperit cateva tehnici inedite de pescuit, pe langa practicile traditionale cu fir si momeala. Pun pariu ca multi nici nu si-ar fi imaginat ca pestii se prind cu arcul, prin scufundari libere pe fundul oceanului, cu zmeul sau... cu elicopterul de jucarie ?! Personal, prefer varianta in care pestii sar direct in barca (ultimul clip). N-are sens sa va explic... iata despre ce este vorba:

            Pescuitul cu cormorani:


Film sau fictiune?

            Acum, ca e gata treaba si cu licenta, am ceva mai mult timp liber si pot, deci, sa mai umblu si pe blog putin. M-am gandit ca ar fi frumos sa inteleaga si lumea cata munca este in spatele unui blockbuster, pe langa efortul investit in decor, echipamente de filmare, machiaj etc. Multi nu realizeaza, dar ca sa faci o scena de 2-3 secunde dintr-un film serios, trebuie sa depui enorm de multa munca. Lumea se sperie cand vede ca unii oameni raman fara membre intr-un film, sau ca apa distruge cladiri intregi si gandesc ca "ce de-a risipa se face... in loc sa distruga Ferrari-ul ala, puteau sa mi-l dea mie". Desigur, au dreptate (doar la partea cu stricatul Ferrari-ului, nu la "dezmembrari"... asta nu se intampla niciodata!), insa nu intotdeauna. Cele mai multe efecte din cadrul unui film, pana la cele mai banale scene, au inceput sa fie generate, din ce in ce mai mult, pe calculator. Astfel, prin mainile baietilor din domeniul VFX (Visual Effects), trec sute de secvente ale unui film.
            Ca sa nu ma lungesc prea mult la vorba, iata despre ce este vorba: